Aksaray
3268 m
Orta
Kolay
Volkanik
1-2 gün
Hasan Dağı Aksaray ve Niğde illeri sınırlarının arasında yer alır. Magma kökenli volkanik kayaçlardan oluşan bu dağın en son volkanik aktivitesinin ise 2 bin yıl önce gerçekleştiği biliniyor. Yüksekliği 3253 metre olan bu dağın 3000 metrelerinde ise 85 derece buharlar çıkmaktadır.
Hasan Dağı’na tırmanmak adına en elverişli zamanlar Mayıs ve Haziran aylarıdır. Yaz dönemindeki tırmanışta, kamp alanından zirveye kadar alınan irtifa yaklaşık 1100 metre kadar olduğundan sıkı ve iyi bir yürüyüş gerektirir. Dağcılığa yeni başlayan kişilerin burayı yaz döneminde yetkin rehberler eşliğinde denemesi tavsiye edilebilir ancak dağın da sizden fiziksel kondisyonunuzun iyi olmasını beklediğini aklınızda tutmalısınız.
Yaz aylarında karlar ortadan kalktığında Hasan Dağı’nın zirvesine yol gösterecek patikalar yer almamaktadır. Kısmen rahat zeminden başlayan yürüyüşü çarşaklı bir yol ve büyük kayalar takip eder, dikleşmeye başladığı noktada ise dağın zemini yine çarşaktan oluşur. Karbeyaz Otel’in oradan yürüyüşe başlandığında Hasan Dağı’nın zirvesine kadar yaklaşık 1100 metre irtifa alınır ancak tırmanış süresi kişilere ve ekip durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak ortalama bir süre vermek gerekirse ise çıkış için 7 saat, iniş için ise 4 saat denebilir.
Erciyes’in aksine Hasan Dağı’nda taş düşme riski çok daha azdır çünkü kulvarları çok geniştir ancak her zaman taş düşme riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Hasan Dağı’na karla kaplı olduğu zamanlarda tırmanış yapılacaksa kesinlikle kazma; krampon ve kask kullanılmalıdır.Bu dağa gitmeden önce genel dağcılık bilgilerine ve deneyimine hakim olmanız gerekir.
Eğer operatörünüz Turkcell ise, 7777 veya 2222'ye NEREDEYIM veya ACIL yazarsanız cep telefonunuza bulunduğunuz bölge, coğrafi konumunuz, size en yakın polis ve sağlık birimleri ve mesafesi ayrıca acil durum numaraları mesaj olarak gelir. Faaliyete başlamadan önce bu numaraları kaydetmek önemlidir.
Hasan Dağı’na hem Aksaray hem de Niğde ilinden yaklaşmak mümkündür. Aksaray’ın Helvadere Köyü’ne vararak oradan Karbeyaz Otel’e kadar arabayla ulaşılabilir. Karbeyaz Otel’inin çevresinde su kaynaklarının da bulunduğu alanda kamp kurulabilir. Dağa, Niğde tarafından yaklaşmak için ise Keçikalesi Köyü’ne kadar arabayla ulaşılabilir ancak bu köyün üstüne yalnızca 4x4 arazi arabaları çıkabilecektir. Niğde tarafından gelindiği takdirde de Karbeyaz Otel’in yakınındaki zirvelerin rotalarına ulaşılabilir.
Hotel Karbeyaz (₺)
İletişim: +90 (532) 371 00 63
(Otelin önündeki yeşil alanda kamp kurulabilir)
Akar Ihlara Hotel (₺₺)
İletişim: +90 (382) 453 70 18
Uluirmak Uygulama Oteli (₺₺)
İletişim: +90 (382) 222 00 50
Belisırma Cave Butik Hotel (₺₺₺)
İletişim: +90 (553) 536 01 59
Hotel Karvalli (₺₺₺)
İletişim: +90 (382) 451 27 36
Hasan Dağı’na Aksaray’dan gelindiği takdirde kamp Karbeyaz Otel’in çevresindeki alanlara kurulabilir. Aynı zamanda Kapadokya civarlarındaki otellerde kalmak ve dağın yakınına sabah erken saatlerde araçla ulaşıp da zirve tırmanışı gerçekleştirmek bir diğer seçenektir.Mayıs ayına kadar Karbeyaz Otel civarlarında kamp kurulduğu takdirde su götürülmesi tavsiye edilir.
Ihlara, Selime ve Güzelyurt bölgeleri konaklama için tercih edilebilir.
(₺₺₺₺) 700 ve üstü
(₺₺₺) 300-700
(₺₺) 50-300
(₺) 0-50