Geyikbayırı

şehir ikonu
İl

Antalya

Tırmanış Türü

Sportif

Kayaç Türü

Kireç Taşı

sezon ikonu
Sezon

Eylül-Haziran

Hakkında

Geyikbayırı, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunmaktadır. Bey Dağları’nın zirvelerinden olan Geyiksivirisi Dağı eteklerinde, kızılçam ormanlarının arasında konumlanan Geyikbayırı, sportif kaya tırmanışı için ideal bir bölgedir.

Geyikbayırı, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunmaktadır. Bey Dağları’nın zirvelerinden olan Geyiksivrisi Dağı eteklerinde, kızılçam ormanlarının arasında konumlanan Geyikbayırı, sportif kaya tırmanışı için ideal bir bölgedir. Avrupa’da kış aylarında tırmanış yapılabilecek en önemli 3, dünyada ise 10 merkez arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük kaya tırmanış bahçesi olarak adlandırılan Geyikbayırı, her yıl yerli ve yabancı birçok sporcunun tırmanış için ziyaret ettiği bir bölgedir. 2000 yılında Öztürk Kayıkçı ve Metin Yılmaz tarafından keşfedilen bölgede şu an bini aşkın boltlu spor tırmanış rotası ve birçok kamp alanı bulunmaktadır. Milli park girişinin ücretsiz olmasının yanı sıra tırmanış yapılan sektörler araba yoluna en fazla 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ayrıca bölgenin en yakın sahilden 20 dakikalık araba yolculuğu uzaklığında olması ile tırmandıktan sonra serin sulara ulaşmak çok kolay!

kesif ikonu
Sektörler

1.Gizlibahçe - Çeşme - Laboratuvar - Sarkıt - Mağara:

2.Anatolia - Geyik - Dragon:

1. Gizlibahçe - Çeşme - Laboratuvar - Sarkıt - Mağara

2. Anatolia - Geyik - Dragon

3. Kekik - Güzel Manzara - Mandela - Kebap - Gizmo

4. Paşa - Poseidon - Ottoman - Mevlana - Barbarossa - Alaaddin

5. Echoes - Koridor

6. Küllüin - Rüzgarlı Bahçe

7. Heart - Left Cave - Yılan - Turkish Standard - Right Cave

8. Alabalık Balkon - Alabalık

9. Trebenna East - Trebenna West

İlgi Çeken Noktalar

Türkiye’nin en uzun ikinci doğa yürüyüşü rotası olan Likya Yolu’nun başlangıcı da Geyikbayırı’ndadır.  

  • Trebenna Antik Kenti ziyareti ve doğa yürüyüşü

Türkiye’nin en uzun ikinci doğa yürüyüşü rotası olan Likya Yolu’nun başlangıcı da Geyikbayırı’ndadır.
  • Trebenna Antik Kenti Ziyareti ve Doğa Yürüyüşü
    Trebenna Antik Kenti M.S. 3. yüzyılda Likya Birliği’nin üyesi olmuştur. Hiçbir antik çağ kaynağında adı geçmediğinden burası hakkındaki bilgilere sikke ve yazıtlardan ulaşılmıştır. Roma döneminde Likya eyaletinin politik sınırları içerisinde yer almıştır. Sonrasında Bizans döneminde bir Pamfilya Kenti olarak karşımıza çıkmıştır. M.S 12. yüzyıl sonlarına kadar Bizans’a bağlı olarak varlığını sürdürmüştür ve kent Türklerin eline geçmesi ile terk edilmiştir.
    Tarihte bir geziye çıkabileceğiniz bu antik kent ziyareti, Geyikbayırı kamp alanlarından başlayan bir yürüyüş ile yaklaşık 2.5 - 3 saat sürecektir. Trebenna Antik Kenti’ne uzanan yol ise Likya Yolu işaretlemeleri ile takip edilebilmektedir. Bu bölgeye gidilmeden önce unutulmaması gerekenler arasında, Trebenna Antik Kenti’nin 1. derece arkeolojik sit alanı olduğu yer almaktadır. Bölgede kesinlikle kamp kurulmamalı ve ateş yakılmamalıdır.
  • Karadağ Zirve Yürüyüşü
    Yaklaşık 2000 metre yükseltisi olan Karadağ, Geyikbayırı yakınlarında ziyaret edilebilecek zirvelerden biridir. Likya Yolu üzerinde yer alan Kozağacı Mahallesindeki Karabel mevkii kamp alanı olarak tercih edilebilir. Karabel mevkii kamp bölgesi 1300 metrede yer almaktadır ve burada su kaynağı da bulunmaktadır. Buradan başlayacak olan Karadağ zirve yürüyüşü yaklaşık 3-3.5 saat arasında sürecektir ve dönüş yolu ile birlikte yaklaşık 6-7 saatte tamamlanabilecektir. Dağın karsız zamanları ise Mayıs ve Aralık ayları arasındadır.
    Bu dağa Feslikan Yaylasından da ulaşmak mümkündür. Buradan başlayacak olan yürüyüş zirveye yaklaşık 1 saat sürecektir. Yaylaya araç ile ulaşıldığından bölgede kamp kurulmasına gerek yoktur. Zirve yürüyüşü 2 saat içerisinde tamamlanabilir.
  • Tunç Dağı Zirve Tırmanışı:
    Tunç Dağı, 2650 metre yüksekliğindedir ve Geyikbayırı’na 45 dakikalık uzaklıktadır. Bu zirveye yürüyüş Karçukuru Yaylasından başladığında yaklaşık 2.5 ila 3 saat arasında sürecektir. Bu dağa tırmanış için en ideal mevsim yaz aylarıdır. Mayıs ayından Ocak ayına kadar tırmanılabilen bu dağda Mayıs ve Aralık aylarında kazma ve krampon kullanmak gerekecektir. Ocak ve Mayıs ayları arasında ise kar yağışından dolayı dağın eteğine uzanan yol kapanabilmektedir. Bu nedenle kış mevsiminde dağa ulaşım daha uzun bir yürüyüş gerektirecektir. Kış mevsiminde dağa gidilecekse, şartlar göz önünde bulundurulmalı ve hazırlıklar bu koşullar doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
  • Geyiksivrisi Dağı Tırmanışı:
    Geyiksivrisi, 1715 metre yüksekliğinde, Geyikbayırı’nı çevreleyen görkemli bir dağdır. Uzaktan görüldüğünde de anlaşılacağı gibi bu dağa tırmanış pek de kolay değildir. Teknik bir tırmanış olduğundan temel kaya tırmanış eğitimi olan kişiler tarafından tırmanılmalıdır. Geyiksivrisi tırmanışı için teknik malzeme ve ip kullanımı gerekecektir. Yön bulması problemli bir dağ olduğundan yeterli tırmanış deneyimi olmayan kişilerin rehber eşliğinde tırmanması önerilmektedir.
  • Saklıkent Kayak Merkezi
    Geyikbayırı’na 1 saat uzaklıkta bulunan kayak merkezi, Bey Dağları’nda 2500 metrelik yükseltide yer almaktadır. Kayak yapmak için kısa bir sezonu olan bu merkezi ziyaret etmenin en uygun zamanları Ocak ve Mart ayları arasını kapsamaktadır.
  • Çitdibi’nde Kaya Tırmanışı
    Çitdibi, Geyikbayırı’na 45 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1 saatte buraya ulaşılabilmektedir, ileri seviye kaya tırmanışçılarının ziyaret edebileceği bir bölgedir. Bölgede konaklama Masal Refuge Camping’de gerçekleştirilebilir. Yaz aylarına yaklaşıldığında Geyikbayırı gün boyu tırmanış için oldukça sıcak olurken daha yüksek irtifadaki Çitdibi iyi bir spor tırmanış alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.
dikkat ikonu
Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaya tırmanışı esnasında dikkat edilmesi gerekenler

  • Rotalar üzerinde hamleleri kolaylaştırıcı veya zorlaştırıcı tarzda yontmalar yapılmamalı, yapay tutamak veya basamak yapıştırılmamalıdır.

Kaya Tırmanışı Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Rotalar üzerinde hamleleri kolaylaştırıcı veya zorlaştırıcı tarzda yontmalar yapılmamalı, yapay tutamak veya basamak yapıştırılmamalıdır.
  • Rotalarda boyama veya benzeri malzemelerle işaretleme yapılmamalıdır.
  • Var olan rotalarda rotayı açan kişinin izni olmadan değişiklik (ekstra bolt çakmak, geleneksel rotaları boltlamak vb.) yapılmamalıdır.
  • Mevcut rotaların yakınında açılacak yeni rotalar, etrafındaki rotaların karakterini bozmamalıdır.
  • Spor tırmanış bölgelerinde sikke kullanılmamalıdır.
  • İstaysonlardaki karabinalar sadece iniş içindir. Üstten emniyetli tırmanış çalışırken kendi karabinanızı kullanmanız gerekmektedir.
  • Rotaları açmadan önce lütfen yerel tırmanıcılara danışın ve açılan rotaların bilgilerini gerekli yerlere ve kişilere ulaştırın.
* Yukarıdaki maddeler Antalya Kaya Tırmanışı Rehberi’nden derlenmiştir. Lütfen daha detaylı bilgiler için rehber kitabı kontrol edin.
Geyikbayırı Bölgesinde Dikkat Edilmesi Gereken Genel Hususlar
  • Geyikbayırı, kimi yerleri 1. derece arkeolojik kimi yerleri de 1. derece hassas sit alanı olmak üzere 1.derece doğal sit alanıdır. Bu alan tamamen tabiat içinde, ormanlar ve vahşi yaşam ile çevrili bir bölgedir. Bu nedenlerden ötürü, doğaya karşı saygılı olunması ve insan etkisinin en aza indirgenmesi çok önemlidir. Doğal yapı hiçbir şekilde bozulmamalıdır.
  • Belirlenmiş patikaların dışına çıkılmaması gerekmektedir. Var olan patikalar dışına çıkmak, yeni bölgeleri keşfetmeye değil, doğaya verdiğimiz zararın artmasına neden olur.
  • Bölgede ormanda ve kampingler dışındaki herhangi bir alanda kamp yapmak yasaktır.
  • Ateş kesinlikle yakılmamalıdır.
Hava Durumu

Geyikbayırı, Bey Dağları’nı oluşturulan zirveleri ile çevrelendiğinden Antalya merkezinden yaklaşık 400 metre daha yüksekte konumlanmaktadır. Denizden uzakta ve yüksekte yer aldığından, Geyikbayırı’nın hava durumu şehir merkezi ile kıyasanmamalıdır.

Geyikbayırı, Bey Dağları’nı oluşturulan zirveleri ile çevrelendiğinden Antalya merkezinden yaklaşık 400 metre daha yüksekte konumlanmaktadır. Denizden uzakta ve yüksekte yer aldığından, Geyikbayırı’nın hava durumu şehir merkezi ile kıyasanmamalıdır. Antalya genelinde hava yıl içerisinde yaklaşık 300 gün güneşlidir ve sıcaklık ise ortalama 19 derecedir. Geyikbayırı ise dağların arasında yer aldığından güneşli gün sayısı daha azdır.
Geyikbayırı’nda bahar geçişleri şiddetli bir şekilde hissedilmemektedir. Bu sebeple senenin yarısında yaz, yarısında ise kış hakimdir denilebilir.
Yaz
Yaz ayları uzun sürer; Mayıs ayında başlayan yaz mevsimi, Ekim ayına kadar devam eder. Yaz ayları sıcak ve nemlidir. Bu nedenle, bölgede yaz aylarında kaya tırmanışı yapmak pek mümkün değildir. 
Kış
Kış ayları, Kasım ayında başlar ve kendini en çok Aralık- Şubat ayları arasında hissettirir. Sonbahar aylarında ise genellikle kuru bir hava hakimdir. Kış aylarında kar yağışı çok ender gözlemlenir, ancak yükseltiden dolayı kış ayları soğuk geçmekle birlikte bölgede kuzeybatı ve güneydoğu rüzgarları gözlemlenir. Burada fırtınalı günlerde rüzgar şiddetli olabilmektedir. Yağmurlu günlerin de kendini epey gösterdiği Geyikbayırı’nda, kışın genel olarak güneşli gün sayısı fazladır. Güneşli günlerde de hava oldukça ılımandır. 
Kaya Tırmanışı İçin En İdeal Zamanlar
Geyikbayırı’nda kaya tırmanışı, Eylül ayı sonundan Mayıs ayı sonuna kadar yapılmaktadır. Bu zaman aralığındaki en ideal aylar ise Ekim ve Kasım; Mart ve Nisan aylarıdır. Bu aylar içerisinde ise Mart ve Nisan ayları daha yağışlı, Ekim ve Kasım ayları ise daha kuru ve az nemli bir hava ile geçer. 


Fotoğraf Galerisi
Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.
malzeme ikonu

Ekipman

Geyikbayırı yalnızca Türkiye'nin en büyük kaya tırmanış bahçesi değil, aynı zamanda Geyiksivrisi Dağı, Karadağ gibi dağ tırmanışlarının ve Likya Yolu, Trebenna Antik Kenti gibi doğa yürüyüşü rotalarının da başlangıç noktasıdır. Kaya tırmanışı, dağ tırmanışları, doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler ile Geyikbayırı, tüm doğa severlerin uğrak bir noktası haline gelmiştir. Bu noktada, Geyikbayırı faaliyetinde yapılacak tırmanışların / yürüyüşlerin önceden planlanması ekipman yönetiminin sağlıklı bir şekilde yapılması açısından büyük önem taşır.
Kamp Malzemeleri
  • Çadır
  • Mat
  • Tulum
  • Su Matarası (Geyikbayırı'nda, kamping bölgelerindeki ve belirli alanlardaki çeşmelerden akan su içilebilmektedir.)
  • Termos
  • Terlik
  • Havlu, şampuan, vb. (Kamp alanlarında kullanabileceğiniz ortak duşlar bulunmaktadır.)
Kamp teknikleri ve kampta yaşam ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki linkten ilgili akademi yazımızı mutlaka okuyun! Akademi | Kamp Teknikleri ve Kampta Yaşam
Geyikbayırı’nda kamp alanları dışında kamp yapmak yasak ancak Geyikbayırı’ndaki kamp alanlarından uzakta bulunan, tırmanılacak dağın eteğinde kamp yapılması gerekebilir. Terlik, havlu, şampuan, vb. malzemelerine ihtiyaç olmayacak ve ocak, kartuş, kap-kacak gibi mutfak malzemelerine ihtiyaç duyulacaktır.
Kaya Tırmanışı Malzemeleri
  • 70 Metre İp: 70 metre uzunluktaki bir ip Geyikbayırı’ndaki çoğu rota için yeterli olabilir ancak 70 metrenin kısa geleceği rotalar da mevcut. Her ne kadar çoğu rota 20-30 metre olsa da 50 metrelik rotalar da bulunduğu için bazı rotalarda 80 metre veya daha uzun bir ipe ihtiyaç duyulabilir. Bu sebeple, Geyikbayırı’na gitmeden önce Antalya Kaya Tırmanış Rehberi mutlaka kontrol edilmeli ve tırmanış seviyesine göre belirlenen rotaların uzunluğu baz alınmalıdır.
  • Tırmanış Kemeri
  • Tırmanış Ayakkabısı
  • Kask
  • 12 Adet Ekspres: Geyikbayırı’ndaki çoğu başlangıç seviyesindeki rota için ortalama 12 ekspres yeterli ancak görece uzun rotalarda en az 15 ekspres gerekebiliyor. Bu sebeple, Geyikbayırı’na gitmeden önce Antalya Kaya Tırmanış Rehberi mutlaka kontrol edilmeli ve tırmanış seviyesine göre belirlenen rotaların bolt sayısı baz alınmalıdır.
  • Karabina (3 Adet)
  • Perlon
  • Emniyet Aleti (atc veya gri gri)
  • Magnezyum (Toz/Sıvı)
  • Toz Torbası
  • Kafa Feneri
  • Güneş Kremi
  • Malzemelerin Sığacağı Kapasitede Bir Sırt Çantası


Ulaşım

Havaalanından Toplu Taşıma: Havaş/600/Tramvay + 521/TK51 + Otostop
Eğer ulaşımınıza hava yolu kullanarak başlamayı tercih ederseniz en az maliyetli ulaşım planı şu şekilde: Antalya Havaalanından doldukça kalkan Havaş servisine, 600 numaralı belediye otobüsüne veya tramvaya binip otogarda inmelisiniz. Sonrasında, otogarın dışındaki Dumlupınar Bulvarı Durağından (Gözde Büfe’nin hemen ilerisindeki durak) geçen TK51 numaralı otobüse veya 521 numaralı dolmuşa binerek son durak olan Akdamlar köyünde inmelisiniz. İndiğiniz yerden, hiç yürümeden Geyikbayırı köyü yönüne doğru otostop çekebilirsiniz. Gün içinde çok fazla araç şehre inip yaylaya döndüğü için mutlaka bir araca denk gelirsiniz. Yine de akşam karanlığına kalmamakta fayda var.
521 numaralı dolmuş günde üç kere (sabah 6, öğlen 12 ve akşam 6 otogar kalkışlı seferler) kampinglerin çok yakınından geçerek Geyikbayırı köyüne kadar çıkıyor.
Otobüslerin hareket saatlerini öğrenmek için Antalya Ulaşım web sitesini ziyaret edebilir veya otobüs duraklarında asılı olan sefer tablolarını inceleyebilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarına binebilmek için Antalya ulaşım kartına sahip olmanız gerekiyor. Bu kartı ise havaalanından çıkınca az ilerideki kart dolum makinesinden kolayca temin edebilirsiniz. Ulaşım kartı yerine temassız ödeme özelliği olan bir kredi kartınız varsa onu kullanarak da toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.
Otogardan Toplu Taşıma: 521/TK51 + Otostop
Eğer ulaşımınıza otobüs kullanarak başlamayı tercih ederseniz en az maliyetli ulaşım planı şu şekilde: Otogarın dışındaki Dumlupınar Bulvarı Durağından (Gözde Büfe’nin hemen ilerisindeki durak) geçen TK51 numaralı otobüse veya 521 numaralı dolmuşa binerek son durak olan Akdamlar köyünde inmelisiniz. İndiğiniz yerden, hiç yürümeden Geyikbayırı köyü yönüne doğru otostop çekebilirsiniz. Gün içinde çok fazla araç şehre inip yaylaya döndüğü için mutlaka bir araca denk gelirsiniz. Yine de akşam karanlığına kalmamakta fayda var.
521 numaralı dolmuş günde üç kere (sabah 6, öğlen 12 ve akşam 6 otogar kalkışlı seferler) kampinglerin çok yakınından geçerek Geyikbayırı köyüne kadar çıkıyor.
Otobüslerin hareket saatlerini öğrenmek için Antalya Ulaşım web sitesini ziyaret edebilir veya otobüs duraklarında asılı olan sefer tablolarını inceleyebilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarına binebilmek için Antalya ulaşım kartına sahip olmanız gerekiyor. Bu kartı ise otogarın içindeki kart dolum makinesinden kolayca temin edebilirsiniz. Ulaşım kartı yerine temassız ödeme özelliği olan bir kredi kartınız varsa onu kullanarak da toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.
Havaalanından Havaş + Taksi
Geyikbayırı’na daha hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşmayı tercih ederseniz şu planı takip edebilirsiniz: Antalya Havaalanı’ndan doldukça kalkan Havaş servisine binip 5M Migros durağında indikten sonra direkt taksi ile Geyikbayırı’nda konaklayacağınız kampinge gidebilirsiniz.
5M Migros yakınındaki taksi durakları:
Pınarbaşı Taksi: 0 (541) 229 58 88
Plaj Taksi: 0 (242) 228 21 58
Taksi
Geyikbayırı’na ulaşmanın en hızlı yollarından biri olmasıyla birlikte kişi sayısına göre maliyetli veya hesaplı olabilen bir diğer seçenek ise havaalanından veya otogardan direkt taksiye binmektir.
Havaalanından taksi:
Antalya Havalimanı Taksi: 0 (539) 488 16 16
Otogardan taksi:
Antalya Otogar Taksi Kop.: 0 (242) 331 11 69
Araç Kiralama
Geyikbayırı’nda uzun bir süre kalmayı planlıyorsanız ve/veya şehir merkezinde konaklayacaksınız araç kiralamayı isteyebilirsiniz. Bu seçenek kişi sayısının artmasıyla daha hesaplı hale gelmesinin yanı sıra konforlu bir seçim de olacaktır.
Havaalanından Araç Kiralama:
Araç kiralama firmalarına ve iletişim bilgilerine bu linkten ulaşıp daha detaylı bilgi alabilir ve rezervasyonunuzu yapabilirsiniz:
Bu firmalara ek olarak bazı kampingler de araç kiralama hizmeti sunuyor. En güncel fiyatlar ve detaylar için konaklayacağınız kamping ile iletişime geçmelisiniz.
Kamp Yerlerine Shuttle
Bazı kampingler belli bir ücret karşılığında havaalanı ve otogar için transfer hizmeti sunuyor. Fiyat almak ve rezervasyon yapmak için konaklayacağınız kamping ile iletişime geçmelisiniz.
JoSiTo Guesthouse
İletişim: 0 (530) 317 89 26 / climbing@josito.de
Kezban’s Guest House & Camping
İletişim: 0 (545) 425 08 51 / senolkan_@hotmail.com
Rido Camping
İletişim: 0 (535) 488 68 88 & 0 (535) 015 11 97 / info@ridocamping.com
Flying Goat Camping & Hostel
İletişim: 0 (549) 636 69 61 / info@flyinggoat.camp
Climbers Garden
İletişim: 0 (536) 723 01 75 & 0 (242) 441 34 21 / mail@climbersgarden.com
Peak Guesthouses
İletişim: 0 (537) 037 73 39 / aysel_2004@hotmail.com

 

konaklama ikonu

Konaklama

Fotoğraf:
rehber ikonu

Rehber

Çok Yakında!