Kamp Teknikleri ve Kampta Yaşam

Genel Bakış

Kampta yaşam dağcılığın temel noktalarından biridir. Kampçılıkta iyi olmak, dağcılıkta da iyi olmak anlamına gelir. Kamptaki yaşam; kamp seçimi, çadır düzeni, geceleme teknikleri, çevrenin korunması ve mutfak uygulamalarından oluşur.

Geceleme Türleri

Dağcılıktaki kampçılığı açıklamaya başlamadan önce ilk olarak geceleme türlerini açıklamamız gerekir. Geceleme türleri üçe ayrılmaktadır.

1) İlki “Doğal Oluşumlarda Geceleme”dir ve bu türde çadırdan ziyade “bivak/bivak torbası” diye adlandırdığımız malzeme kullanılır. Bivak torbası, planlı veya plansız faaliyetlerde, bazen acil durumlarda bazense daha hafif yük taşımak adına tercih edilebilir. Bivak torbası, su ve rüzgar geçirmezdir, aynı zamanda 5 ila 10 dereceye kadar da ısı yalıtımı sağlamaktadırlar. İçine uyku tulumunuzla birlikte girebilirsiniz. En çok tercih edilmelerinin sebebi ise küçük veya bilinmeyen alanlarda kullanışlı olmalarıdır. Bivak torbası kullanılacağı zamanlarda mutlaka güneş batmadan önce yerinizi belirleyip, güvenli bir yer olduğundan emin olmalısınız.

2) İkinci ise “Barınak Hazırlama”dır. Kış dağcılığında bunun çeşitlerine kar mağaraları ve igloları örnek verebiliriz.

3) Üçüncü ve en yaygın geceleme türümüz ise “Çadırlı Kamplar”dır.

Dağcılıkta 3 çeşit çadırlı kamp bulunmaktadır. Bunlar; ana kamplar, geçici ana kamplar ve ara kamplardır.

  Ana Kamplar, büyük ve çoğu ihtiyacı karşılamaya yönelik kurulan daimi kamplardır. Özellikle Türkiye’deki her dağ coğrafyasında bulunmamaktadır.

  Geçici Ana Kamplar, daimi kamplardır ancak her ihtiyacı karşılayacak kapsama sahip değillerdir.

  Ara Kamplar, geçici kurulan kamplardır.

Kamp Yeri Seçimi

Kamp yeri seçimi için planladığınız bölgeye gitmeden önce mutlaka rehber bir kitaptan veya deneyimli dağcı/tırmanıcılardan kamp alanı ve su kaynakları için bilgi almanız gereklidir. Kamp yeri seçimini de iki alt başlıkta inceleyelim.

İlkbahar/ Yaz / Sonbahar (Karsız mevsimler)

Kamp alanı seçiminde, su kaynaklarına yakın olmak önemlidir. Aladağlar gibi bir dağ silsilesinde trans (uzun) faaliyet düzenleyecekseniz sularınızı günlerce yanınızda taşımanıza imkan yoktur. Bu yüzden kamp alanını su kaynaklarına göre seçmek için yerel rehberler ve kitaplara başvurmakta fayda vardır. Kamplar su kaynaklarına yakın olmalıdır ancak kamp su kaynağının 70m kadar uzağına kurulmalıdır. Bunun nedenlerinden biri ise su kaynaklarının yakınına vahşi hayvanlar inebileceğindendir.

o  Rotanızın yakınına kampınızı kurun. Kamp alanına gün batımından iki saat önce ulaşmaya çalışın. Böylelikle çadır kurmak, yemek yapmak ve yerleşmeniz karanlık vakte kalmayacaktır.

o   Kamp alanınız olarak sürekli kullanılan, doğal bitkisi olmayan ve aşınmış yerleri tercih edin. Bu alanlar düzleşmiş, çalı çırpıdan arınmış ve su kaynaklarına yakındır. Doğaya verilen hasarı en aza indirgemek için belirli kamp alanlarının dışından çıkmamak en iyi tercihtir.

o   Kamp ateşi yakabileceğiniz bir yerde olsanız bile kamp ateşi yakmaktan kaçının. Ateşten arda kalan küller hem çevreyi kirletmektedir hem de ateş yakılan bölgedeki toprağın uzun bir süre eski haline dönmesine engel olmaktadır. Eğer ki ateş yakacak olursanız bunu mutlaka önceden ateş yakılmış bir bölgeyi tercih ederek, alanın etrafını taşlarla örerek ve ağaçlardan ve çadırınızdan metrelerce ötede gerçekleştirmeye özen gösterin.

o   Kampınızı birkaç günden uzun bir süre için tutacaksanız gölge yerleri hesaplayın ve ona göre seçim yapın. Güneş doğduktan sonra havanın ısınmasıyla çadırın içi çok sıcak olabilmekle birlikte çok uzun süre güneşe maruz kalan çadırın naylon malzemesi hasar görecektir.

o   Rüzgarın yönünü belirleyin ve eğer rüzgar şiddeti fazlaysa etkilenmeyeceğiniz, sizi siper alan bir bölge seçmeye çalışın veya taştan duvar örün.

o   Vadi tabanlarına, çanaklara kamp kurmaktan kaçının ve daha yüksek yerleri tercih edin. Soğuk hava bu bölgelere çökeceğinden her zaman daha soğuktur ve yağışlı havalarda su bu bölgelere birikecektir.

o   Ağaç altlarına, taş düşmesine elverişli alanlara kamp kurmaktan kaçının.

verçenik kapılı göller kamp alanı
Kapılı Göller Kamp Alanı / Kaçkarlar, Ağustos 2018. 📷: Batuhan Atılgan, Macerita.
Kış

o   Kış kampçılığı diğer mevsimlere kıyasla daha farklı rutinler gerektirecektir. Öncelikle yanınızda kesinlikle olması gereken malzemelerden biri, kar küreğidir.

o   Kar küreği, çığ altında kalan birini kurtarmanızda kullanılmasından, acil durumlar için kar barınakları yapmanıza kadar size yardımcı olacak bir malzemedir. Aynı zamanda çadır kuracağınız bölgedeki kar zeminini düzlemenize ve çadırınızı siper etmesi amacıyla yapacağınız kar duvarında da kürek kurtarıcınız olacaktır.

o   Kar bulunan yerlerde kamp yapmanın en iyi tarafı karlar eridiğinde ardınızda iz bırakmayacak olmanızdır. Vahşi yaşamı etkilememek için hayvan izlerinden uzakta yerler seçin.

o   Kış kamplarında su kaynakları donuk vaziyette olduğundan su ihtiyacı kar eriterek giderilir. Bunun için ise ateş yakmaktan ziyade ocak kullanılması gerekir.

Mevsimlerden bağımsız kamp yaşamındaki genel kurallara devam etmemiz gerekirse, altını çizmemiz gereken en önemli noktalardan biri de bulunduğunuz bölgedeki mevcut patikaları kullanmamızdır. Kestirme yollar yaratmak ve patika izlerinin dışına çıkıp başka izler oluşturmak hem daha fazla bitki örtüsünün tahrip edilmesine yol açacaktır hem de zamanla mevcut patikanın kaybolmasına neden olacaktır. Hangi bölgede olursanız olun, mevcut patikanın dışına çıkmamaya özen gösterin.

Kamp alanına vardığınızda bir tuvalet noktası belirleyin ve buranın kamp alanından, su kaynaklarından uzakta olmasına dikkat edin.

erciyes çobanini kamp alanı
Çobanini Kamp Alanı / Erciyes, 2018. 📷: Batuhan Atılgan, Macerita.

Yağmur Karatepe