Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğa yürüyüşleri, doğanın farklı coğrafyalarında, farklı zorluk derecelerinde ve farklı sürelerde gerçekleştirilen yürüyüşlerdir. Doğa yürüyüşü adından da anlaşıldığı üzere doğada veya doğal güzelliklerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilir. Bu yürüyüşlerin gerçekleştirilebileceği yerler, yapılan yürüyüşün türüne göre değişiklik gösterir. Doğa yürüyüşü dendiğinde karşımıza çıkan terimler ise hiking ve trekking şeklindedir. Her ne kadar yaygın olarak birbiri yerine kullanılsalar da bu iki terim birbirinden farklıdır. Bu bağlamda, İngilizce “trek” (yolculuk, göç etmek) kelimesinden türeyen trekking terimi yerine; hem günübirlik doğa yürüyüşünü (hiking) hem de uzun doğa yürüyüşünü (trekking) kapsayan doğa yürüyüşü terimini kullanmak daha doğru olacaktır. Günübirlik doğa yürüşleri ve uzun doğa yürüyüşleri ise birbirlerinden yürüyüşün gerçekleştirildiği süre, zorluğu ve gerektirdiği malzemeler olarak ayrılmaktadır.

Günübirlik Doğa Yürüyüşü (Hiking)

Günübirlik doğa yürüyüşü (hiking), aynı gün içerisinde tamamlanan ve belirli patikaların takip edildiği doğa yürüyüşleridir. Günübirlik doğa yürüyüşlerinde başlangıç ve bitiş noktası farklı olabileceği gibi, bu iki noktalar aynı da olabilmektedir. Günübirlik doğa yürüyüşleri, fiziksel olarak hazır ve rota bilgisine sahip kişiler tarafından, ormanlarda, vadilerde, önceden belirlenmiş ve başlangıç ile bitiş noktası belli olan patika veya parkurlarda gerçekleştirilebilir.

Bafa Gölü
Bafa Gölü, 2019. 📷: Kaan Akyol

Uzun Doğa Yürüyüşü (Trekking)

Uzun doğa yürüyüşü (trekking), belirli bir patikası olan veya olmayan alanlarda, iki gün veya daha uzun süren yürüyüşlerdir. Günübirlik doğa yürüyüşünün aksine uzun doğa yürüyüşü, el değmemiş doğal güzelliklerin arasında, yüksek irtifada veya dağlık bölgelerde de gerçekleştirilebilir; kat edilen yol ise yüzlerce kilometreyi bulabilir. Genellikle bir noktadan başlayan uzun doğa yürüyüşü genellikle farklı bir noktada sona erer.

Uzun doğa yürüyüşleri (trekking) patikası bulunan veya bulunmayan dağlık bölgelerde, yüksek irtifada veya yürümenin tek ulaşım seçeneği olduğu bölgelerde gerçekleştirilir.

Uzun doğa yürüyüşleri daha geniş ve farklı coğrafyaları kapsayacağından daha kapsamlı bir hazırlık gerektirir. İki gün veya daha uzun sürelerde gerçekleştirildiğinden kampta veya yol üzerindeki pansiyonlarda konaklamayı gerektirir. Etapların ve coğrafyaların zorluğu ile yürüyüşün zorluğu da değişecektir. Bununla birlikte uzun doğa yürüyüşü farklı donanım ve beceriler gerektirir. Bu aktivitenin gerçekleştirilmesinde motivasyon, organize olmak, temel kampçılık, coğrafya ve tırmanış bilgileri bu maceralara atılacak kişiler tarafından sahip olunması gereken beceri ve bilgilerdir.

Uzun doğa yürüyüşleri, deneyimli kişiler tarafından tek başına gerçekleştirilebileceği gibi gerekli fiziksel kondisyonu ve donanımı sağlayan herkes tarafından bir rehber veya grup eşliğinde gerçekleştirilebilir.

Kaçkarlar
Kaçkarlar, 2017

Doğa Yürüyüşleri Ne Zaman Yapılır? 

Her doğa yürüyüşü rotasının, bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak en uygun sezonu veya sezonları vardır. Sıcak iklimlerde bu sezon genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde hava daha serin ve nem de daha az olduğu için doğa yürüyüşü için uygun bir ortam sağlanmış olur. Bu mevsimlerin bir diğer artısı doğa yürüyüşü rotalarının en güzel ve rengarenk doğa manzaralarıyla süslendiği zamanlara denk gelmiş olmasıdır. Yaz aylarında yürümeyi tercih edenlerin ise güneşten zarar görmemek için yürüyüşlerini kısa aralıklara bölmeleri ve öğle saatlerinde yürümemeleri önerilir. Bu noktada, yürüyüş yapılacak bölgenin çok yağış aldığı ayları öğrenmek faydalı olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise yürüyüşü planlama aşamasında hava durumunun kontrol edilmesi ve ekipman hazırlığının ona göre yapılmasıdır.

Doğa Yürüyüşlerinde Nelere İhtiyaç Duyulur?

Doğada yapılan pek çok aktivitede olduğu gibi doğa yürüyüşleri de kimi temel deneyim ve becerileri gerektirir. Bu deneyim ve becerilerin, seçilen doğa yürüyüşü ratasının gerektirdiği fiziksel ve mental yeterlilikler ile örtüşmesi önemlidir. Bu noktada, doğa yürüyüşü yapmak isteyen kişilerin kendilerini kısa mesafeli doğa yürüyüşleriyle test etmeleri ve seviyelerinin farkına varmaları gerekebilir. Gerçekleştirilen doğa yürüyüşünün zorluğuna ve süresine göre değişebilmekle birlikte, kampçılık, yön bulma, doğru ekipman seçimi, kamp yükü ile birlikte uzun mesafeler katedebilme, farklı hava şartlarına uyum sağlayabilme ve doğada ilk yardım bilgisi ve deneyimleri doğa yürüyüşü için başta gelen önemli etmenlerdendir. 

Maceralara Atılmadan Önce...

Yürüyüşler günübirlik veya daha uzun sürecek olsalar da bu maceralara atılmadan önce mutlaka gerekli donanıma ve bilgilere sahip olunduğundan emin olunmalıdır. İlk kez yapılacak yürüyüşler deneyimli kişiler veya rehber eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Yukarıda belirtilen aşamaların her biri tamamlandığında ve doğanın büyüleyici güzellikleri arasına atıldığınızda etrafınıza bakmayı ve güzellikleri fark etmeyi unutmayın!

Doğa Yürüyüşü hakkında daha kapsamlı bilgiler edinmek için Akademi sayfamızdaki Doğa Yürüyüşü Malzemeleri ve Doğa Yürüyüşünde Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı diğer yazılarımıza da mutlaka göz atın!

Kaynakça

Altay Özcan. 2019. Karia Yolu Bozburun Yarımadası Yürüyüş ve Gezi Rehberi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu. 2017. Hiking, Trekking ve Dağcılık Arasındaki Farklar Nelerdir?