Maldivler, hayallerin adası… Dalış çantamı aldım ve Maldivler’in maviliğine doğru yola çıktım. Bilirsiniz ki araba sizi A noktasından B noktasına götürür. Tutku ise hayaline... Dalış tutkusu da beni aldı ve pandemi döneminde Maldivler’e götürdü. Ben; dalış tutkunu, maviye aşık, adrenalin seven bir gezginim. CMAS 3 yıldız dalıcıyım ve 500’den fazla dalışım var. Dalış, benim için bir keyif, belki bir aşk ve en önemlisi de bir tutku. Bu yolculuğa, Eylül ayı başında 10 günlük bir süre için atıldım. Bu yazıda da sizlere Maldivler’de dalış maceramı anlatacağım. Merak ediyorsanız, yazının devamına buyrun.
-> Öncelikle, dalış sporu ile ilgili bilgi edinmek isterseniz bu yazıya da göz atabilirsiniz: Tüplü Dalış Nedir ve Nasıl Yapılır?
Korona döneminde neden Maldivler’e gittim? Hiç mi korkmadım bulaşır diye? Nasıl gittim? Karantina uygulandı mı? Seyahat nasıldı? Aklınızda korona döneminde seyahat ile ilgili bu sorular oluşabilir. Bunları anlatayım, önce içiniz rahatlasın, sonra da Maldivler’in ve bu maceranın tadını sizlerle paylaşayım.
Maldivler’e Nasıl Gidilir? Korona Döneminde Nasıl Önlemler Alınmıştı?
Maldivler’e gitmek için PCR – Covid 19 testi yaptırmak zorunlu. Uçak öncesi 24 saat içinde de testin sonucu negatif çıkmalı. Pozitif çıkması durumunda ise tatil hayal oluyor. Maldivler’e tek uçuş şuan Katar – Doha Havaalanı üzerinden yapılıyor. Türk Hava Yolları’nın direkt Maldivler uçuşu Kasım ayı ortası itibarıyla başladı. Bir de Emirates Havayolu ile Dubai aktarmalı gidebilirsiniz. Katar ise Türk vatandaşlarından transit vizesi istemiyor. Maldivler de vize istemiyor. O nedenle vize derdiniz yok. Katar – Doha aktarmalı giderseniz ortalama 12 saatte Maldivler’de oluyorsunuz.
Korona önlemlerine tekrar dönmem gerekirse, siperlik ve maske ile yolculuk yapmak gerekiyor. Seyahat sırasında size eldiven ve dezenfektan veriyorlar. Maldivler’e giderken uçakta oturma düzeninde birer koltuk boşluk var. Gitmeden önce doldurmanız gereken bir form ve almanız gereken bir QR kod var. Male Havalimanı deniz kenarında olduğu için 5 dakikada tekneye ulaşabiliyorsunuz. Tekne çalışanları size 24 saat önce yapılmış PCR – Covid 19 testlerini gösteriyor. Herkes negatif olmasına rağmen sosyal mesafe kuralları, maske kullanımı ve dezenfektan kullanımı ile ilgili kurallar çok iyi uygulanıyor. 20 kişilik teknede 7 kişi olmak da korona virüs önlemlerinin konforları arasında yer alıyor.
Maldivler’e seyahat edildiği süre içerisinde en azından orada bulunan kişilerin negatif olduğunu biliyorum. Kıyaslamak gerekirse de Türkiye’de tatil yapmaktan daha güvenli hissettirdiğini söyleyebilirim. Aynı zamanda Türkiye’ye geri dönüşte de PCR – Covid 19 testi yaptılar. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, pandemi sürecinde benim tercihim dalış için Maldivler oldu.
Korona ile ilgili tedbir, uçak süreci ve önlemler konusunda sizleri aydınlatıp, rahat bir nefes aldıktan sonra maceramı anlatmaya geri döneyim.
Burası Doha Havalimanı ve oldukça güzel. Şimdi hazırsanız, Maldivler’de dalış hayalime, uçaktan iniş anının götürdüğü muhteşemliğe attığım adımın fotoğrafları ile başlamak istiyorum.
Maldivler‘i Kısaca Tanıyalım:
Maldiv Cumhuriyeti; Hint Okyanusu’nda 1200 adadan oluşan bir devlet. Hindistan’ın güneyinde, Sri Lanka’nın güney batısında yer alıyor ve başkenti de Male. Maldivler iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yüzyıllarda su altında kalması beklenen adalar arasında yer alıyor.
Konum bilgisini de verdiğime göre konumun güzelliği ile yaşadığım heyecana geçebilirim. Ben fotoğraflara bakınca hayranlık hissediyorum. Buradaki doğa harika. Buraya ilk adımlarımı atmadan önce de heyecandan kalbim atıyordu. Herkesin buradaki deneyimi yaşamasını dilerim!
Maldivler’e Adım Attıktan Sonra...
Male Havaalanı’na indim ve beni küçücük bir havaalanı bekliyordu. Polis memurları çok yavaştı. Buraya gidecek olan kişilere önceden tavsiyem, buna hiç şaşırmamaları olacak. Form doldurup QR kod almadıysanız da bekleme süreniz biraz daha artacaktır...
Tur teknemin ismi: Sachika idi. Dalış eğitmeni ve tekne yöneticisi Martina bizi havaalanında karşıladı. Martina ile buluşup tekneye gitmek 3 dakika sürdü. Resimde gördüğünüz küçük tekne ile bizi aldılar ve okyanus açığında bekleyen yata götürdüler. Tur süresince 2 tekne ve 1 kayık ile seyahat ediyoruz. Büyük yatta konaklama, yemek ve boş zamanımız geçerken, küçük tekne de dalış teknesi ve dalış noktasına o tekne ile gidiyoruz. Motorlu kayığı ise adaya yanaşmak istediğimizde kullanıyoruz.
Dalıcı Seviyeleri
Burada “biz” diyorum çünkü Japon bir arkadaşım ile seyahat ettim. Bu tatile giderken tatil arkadaşınızın tüplü dalış eğitimi almış olması gerekiyor. CMAS sisteminde 1 yıldız, 2 yıldız, 3 yıldız ve eğitmen kategorileri olarak bröveler (dalıcı lisansları) mevcut. En az 20 dalış yapmış her dalıcı CMAS 2 yıldız dalıcı eğitimi alabilir. Eğer 20’den fazla dalışı olan bir dalıcı iseniz 400 euro karşılığında, tur süresince CMAS 2 yıldız dalıcı eğitimi alabiliyorsunuz. CMAS 1 yıldız dalıcıyım, eğitim almadan gidebilir miyim? sorusunun cevabı ise “hayır” olacaktır. Bölgedeki tur teknelerinin belirlediği güvenlik kurallarına göre, bu bölgede dalış yapacak kişilerin en az CMAS (veya PADI ve SSI) 2 yıldız brövesine sahip olması gerekiyor. Çünkü orası okyanus. Açık deniz. Akıntısı sert. Canlılar büyük.
O yüzden ancak 2 yıldız ve daha üst dalış brövesi olan kişiler Maldivler gibi bir yerde dalış gerçekleştirebilir. Tecrübeli bir dalıcı olursanız da dalışlarınız daha konforlu olacaktır.
-> Dalıcı sağlığını ve çevreyi korumak için dalışın belirli etik kuralları vardır. Bu kuralların neler olduğunu merak ediyorsanız Dalış Etiği: Dalışın Etik Kuralları yazısını okuyabilirsiniz.
Dalış sertifikası aldığımız CMAS, PADI, SSI brövelerinin hepsi geçerli. CMAS yurtdışında geçmez diyenler olabiliyor ancak ben şimdiye kadar hep CMAS ile daldım. Burada daha çok nitrox tüp kullanılıyor. Oksijen oranı daha fazla. Bu sebeple Maldivler’de dalış yapacaksanız Nitrox bröveniz de olmalı. Ben ise Nitrox brövemi SSI (Scuba School International)’dan 6 yıl önce almıştım. Dalışa başlamak konusundaki sorularınız için sizler de ‘’Tüplü Dalışa Başlamak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler’’ yazısına göz atabilirsiniz.
Maldivler’de Mevsim
Aklınıza mevsim ile ilgili sorular da gelebilir. Ben, Eylül ayında gittiğimden dalış yapmak için daha az popüler bir sezondu. Hava, ortalama 32 derece; su ise 25 dereceydi. Sıcaklık problemi yaşamadım, buna üşümemek de dahil. Maldivler’de dalış için popüler sezon ise, Ocak- Mayıs ayları olarak geçiyor. Hava sıcaklığı popüler sezonda daha yüksek ancak Eylül ayında olduğundan çok da farklı değil. Popüler sezonda ise akıntı yönü farklı olduğu için sayı ve çeşit olarak daha fazla su altı canlıları görmek mümkün oluyor. Dalış için havanın sıcak olması ve daha fazla canlı görebilmek de her zaman ideal olan sezonu belirliyor.
Ben, bu sezonda gördüklerime bile hayran kaldım. Peki popüler sezonda yine gitmek ister miyim? EVET!
Hint Okyanusu’nda Canlılar
Peki, Hint Okyanusu’nda, Maldivler’de nasıl canlılar gördüm? Küçük balıklar benim olsun, size büyük olanları anlatayım... Büyük balıklar ile aramda olan gerçek bir AŞK hikayesi idi.
Annemin düşündüğü:
Benim yaşadığım:
Bu fotoğraflar gece teknenin yanına gelen Hemşire Köpek Balıklarının (Nurse Shark) yanına atlayıp yüzdüğüm anlara ait.
“Annemin düşündüğü vs. benim yaşadığım” diye bir giriş yaptım çünkü köpek balığı denince herkesin aklına gelen, ilk fotoğraf oluyor. Oysa yaklaşık 370 tür köpek balığı var ve bunların ancak bazıları tehlikeli türler. Bunlar arasında; Büyük Beyaz Köpek Balığı, Kaplan Köpek Balığı, Kaplan Kum Köpek balığı, Siyah Uçlu Köpek Balığı, Mako Köpek Balığı, Mavi Köpek Balığı yer alıyor. Bu köpek balıklarının yaşadığı sular bilinir ve bölgesine ve riskine göre kafes dalışı yapılır ya da dalış yapılmaz.
Maldivler de benim gördüğüm türler ise; Hemşire Köpek Balığı (Nurse Shark), Gri Resif Köpek Balığı (Grey Reef Shark), Beyaz Yüzgeçli Resif Köpek Balığı (White Tip Reef Shark), Balina Köpek Balığı (Whale Shark) idi.
Hemşire Köpek Balığı
Hayran kaldığım Hemşire Köpek Balığı (Nurse Shark), 2-4.5 metre boyunda, 45 ila 110 kg ağırlığındalar. Balık, deniz kabukluları ve yumuşakçalarla beslenirler. Saldırgan değiller ancak kuyruğundan çekerseniz, kızdırırsanız ısırmaları da olasıdır. Bu nedenle deniz canlılarına dokunmamak altın kuraldır!
Burada 70'ten fazla renkli mercan resifi ve 3000'nin üzerinde farklı balık türü yaşıyor. Plankton sürüleriyle de karşılaşabileceğiniz Maldivler'de dalış yapmayı heyecan verici kılan en önemli canlılar ise Balina Köpek Balığı, Hemşire Köpek Balığı ve Mantalar... Dalıcılar için burası mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer.
Doğa Harikası Bir Canlı: Manta
Manta benim ilk defa gördüğüm bir deniz canlısı. Deniz şeytanı da deniyor ancak dalıcılar arasında melek balığı olarak anılır. Plankton ile beslenirler ve vatozgiller ailesine aittirler. Hacmen de oldukça büyükler; genişliği 5.5 ile 7 metre arasında, ağırlığı ise 1.600 kg civarında.
Bir Diğer Harika Canlı: Balina Köpek Balığı (Whale Shark)
Ufak balıklar ve plankton ile beslenir. Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 13,7 metre ve 36 tondur. 18 metre ve 70 tona çıkanları da görülebiliyor. Bu harika canlılarla yüzmek, dalış yapmak ise harika bir deneyim.
Bu macera benim için kendime yaptığım en anlamlı ödül tatiliydi. Hayalimi gerçekleştirmenin fotoğrafları da burada yer alıyor. Hayalleri olan insanlar, hayalleri uğruna savaşmaktan vazgeçmiyor, çalışıyorlar... İçlerinde umut taşıyorlar ve bu umut kendiliğinden dolan…
Hemşire, Gri Resif, Beyaz Yüzgeçli Resif ve Balina Köpek Balıkları ile dalmak için 12 saat yol geldim. Beni bu kadar heyecanlandıran ve dünyanın her yerine getirebilen bir tutku bu benim için. Bu canlılar ile birlikte yüzmek ise bambaşka bir duygu.
Gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı güzel dalış yapmanın. Akıntısı çok bu suların ama gülün dikeni gibi de düşünebiliriz. Biliyorsun ya hayran olduğun o kokuyu, gülü daha da dikkatli tutmayı öğreniyorsun. Akıntılı sularda dalış yaparken de aynı o şekilde biraz daha dikkatli ve deneyimli olmak gerekiyor.
Koronanın bizim için bazı güzel etkilerini de oldu. Kimi adalar terkedilmişti ve biz de bunun keyfini çıkardık. Hem gezmek için hem de öğle yemeği için farklı adalara uğradık.
Fenfushi Adası'nda durduk ve öğle yemeğini orada yedik.
Size dalış rotamı ve gördüğümüz canlıları gösteren krokiyi buraya koyuyorum. Sachika teknenin ismi, tur acentasının ismi ise: Top Class Cruise Maldives. Sachika teknesinde günde 3 dalış vardı. Bazen gece dalışı da yaparak günde 4 dalış gerçekleştirdik. Cumartesi başlayan turumuz, 1 hafta sonra cumartesi günü sona erdi. 24 saat uçuş yasağı olduğu için son gün uçak saatine göre dalışlar organize ediliyor. 7 kişilik hizmet nedeniyle de 1 haftalık tur ücreti 2500 Euro idi.
Tekne mürettebatını ve Martini’yi sizle tanıştırmak istedim. Martini, İtalyan bir profesyonel dalış eğitmeni ve tur yöneticisi. Çok tatlı biri ve bize çok yardımcı oldu her konuda. O nedenle onu da maceramın bir parçası olarak buraya koymak istedim.
Böyle bir tatilin maliyetinin ne olduğunu belirtmek için de toplamda tatil maliyetimin 4500 Euro olduğunu söyleyebilirim. Tatil bittikten sonra Male’de gezilecek yer olmadığını belirtmeliyim. Tekne sizi erkenden havaalanına bırakıyor ancak pandemi döneminde havaalanında o kadar süre beklemek yasak. Bu nedenle günlük otel kiralamak gerekiyor. Uçak saatine kadar da karantinada kalmak gerekiyor.
Benim Maldivler’de gerçekleştirdiğim dalış deneyimim bu şekildeydi. Umarım bu yazı, dalıcıların su altının engin diyarlarını keşfetme isteklerine ilham olur. Benim için bu maceranın en güzel noktalarından biri hayal olarak başlamasıydı. Sizlerin de hayallerinizi takip edip ulaşabileceğiniz nice maceralarınızın olması dileğiyle!